sobota, 28. marec 2020

Odprem vaše grobove

Post 2020:  Kako živeti iz daru, ki smo ga prejeli - 5

Grobov se ne odpira. So sveti spomin, ki čuva naše mrtve. A Jezus vznemirja mrtve. Ne najprej tistih pokopanih, ampak tiste mrtve, ki še živijo. Kajti bolezen za smrt ni Covid-19, rak ali kakšna druga. Bolezen, ki trpinči telo, je zato, da se bo razodela Božja slava. V tej preizkušnji na je Gospod zelo blizu, v čolnu našega življenja je, če ga lepovabimo! O tem nam je močno spregovoril papež Frančišek v petek zvečer! Bolezen za smrt pa je greh, ki nas je odtrgal od Kristusa - izvira žive vode. Je greh, ki nas je oslepil in nam vzel pogled Sinov in hčera, ki smo ga dobili pri krstu.

Prav ta naš greh je kamen, zavaljen na Lazarjev grob. Kamen, ki se ga ne premika. Ker je že četrti dan, ker že smrdi! Jezus pa se ne boji vonja po smrti. On gre čez vsako mejo. Ko sliši da je njegov prijatelj bolan, počaka še dva dni. Ne počaka samo, da umre, počaka tako dolgo, da je Lazar že štiri dni v grobu. Torej ni nobenega dvoma več, da je smrt zmagala. »Veselim se, da nisem bil tam, da boste verovali...«
Da. Resnično življenje ni tisto, ki ga prejme Lazar, ki se vrne v to življenje, saj bo moral še enkrat umreti. Resnično življenje je življenje tistih, ki verujejo: Marte, Marije, tebe, mene, ... »Jaz sem vstajenje in življenje.« Na Lazarju, svojemu prijatelju, na tistem, ki ga je imel rad,  pokaže moč Sina, ki oživlja mrtve.

To je moč GOSPODOVE besede, ki oživi suhe kosti in odpre naše grobove ter nas popelje ven iz njih (berilo - Ez 37). Kajti njegovo prijateljstvo se ne ustavi. Niti pred grobom. Tudi tja gre iskat ljubljenega. Zato Jezus joka - tukaj in nad Jeruzalemom. Ker vidi, kam nas je pripeljal naš greh, ker ne spoznamo, da nas je obiskal on.

Tik pred dramo velikega tedna, kjer bo Jezus uresničil to, za kar je poslan, nam peta postna nedelja razodeva, kdo je on in kaj želi uresničiti v TEJ veliki noči. Vzemi si čas, vsaj pol ure in preberi še enkrat Jn 11,1-45. Naslednje točke in vprašanja ti lahko pomagajo tudi kot priprava na srečanje z usmiljenim Kristusom v velikonočnih praznikih, ki bodo letos res posebni!
  •          Ti si »tisti, ki ga ima Jezus rad«. To je tvoje najgloblje bistvo. On je tvoj prijatelj. Tvoj greh ne ustavi njegove ljubezni. Postani tudi ti njegov prijatelj. Videl boš Božjo slavo. Ali dovoliš Gospodu, da te ima rad? Kje vse si bežal pred njegovo ljubeznijo in se skrival pred njim?
  •         Ta slava se bo razodela točno tam, kjer tebi zmanjka življenja, moči, žive vode, ljubezni. Tam, kjer te je strah, kjer si v tesnobi, kjer si mrtev. Kajti Gospod nas ne reši pred smrtjo. Rešil te bo v smrti. V tisti smrti, v kateri si se znašel sedaj! Kaj v meni je umrlo? Katera področja mojega življenja sem živel ločeno od Gospoda? Kje mi je zmanjkalo življenja, moči, ljubezni? Česa te je strah? Za kaj si zaskrbljen? Izroči mu vse to!
  •         On bo ukazal odvaliti vse kamne, ki te ločujejo od življenja in te bo poklical ven iz groba! Grob, naročje smrti bo zate postal naročje življenja! Zato poimenuj in mu izroči svoj greh. Izroči mu svoj greh – kamen – tisto, kar te ločuje od njega. On ga bo odstranil, ker želi, da živiš! Prišel bo primeren čas, ko boš opravil tudi sveto spoved. Sedaj pa naredi to, kar nam naroča papež Frančišek (objavljeno v prejšnjih oznanilih, oziroma na tej povezavi.)

Vonj po smrti in trohnobi, bo zamenjal vonj dišavnega olja, ki se širi v hiši, kjer je zmagalo Življenje; kjer je doma Sinova ljubezen. Po molitvi za odpuščanje grehov opravi pokoro in preberi Jn 12,1-8! Tvoj dom bo postal kraj, kjer bo Gospod obhajal veliko noč!

Ni komentarjev: