četrtek, 19. marec 2020

Danes, 19.3., nekaj samo za moške!


Vsak moški globoko v sebi ve, da je poklican v nekaj velikega. In vendar je v vseh obdobjih bilo dovolj drugih glasov, ki so ta najgloblji Klic preglasili.
Današnji praznik svetega Jožefa naj bo spodbuda, če pa hočeš tudi brca, da se zbudiš. Ne samo zato, ker je tudi Jožef spal, ampak zato, ker mu Bog spregovori prav v spanju, ki je v Svetem pismu simbol smrti. Ko smo mi duhovno mrtvi, pride Božja beseda in nas pokliče v življenje! Jožef najprej rešuje svoje življenje sam. Ko se zbudi, ačne reševati zadeve v odnosu z Gospodom. Današnji evangelij (Mt 1,16. 18-21.24) je vesela novica za vse moške - posebej v teh časih preizkušnje. Najprej ga preberi. In potem razmisli, kaj ti sporoča! Tukaj je nekaj misli, ki ti morda lahko pomagajo:
  1. Tvoje življenje je vključeno v Očetov načrt. Nisi sam! Morda od svojega očeta nisi prejel te zavesti, nisi prejel potrditve in blagoslova. Jožef je del nekega rodovnika, človeške zgodbe. Vendar je Gospod isti, ki vodi zgodovino, tudi preko šibkih in grešnih ljudi. On ostaja zvest in če je nekaj obljubil, bo držal. Nisi najprej ti, najprej je On, njegova ljubezen in njegova obljuba!!!
  2. Bog te hoče za sogovornika. Jožef je pošten moški. Marijo ima rad. A njena nepričakovana nosečnost pomeni, da je njegov plan A propadel. Jožef premišljuje in sam naredi plan B: Marije ne bo osramotil, ampak jo bo skrivaj odslovil. A prav v tem trenutku, v spanju, spregovori Gospod. Spregovori Besedo življenja, ki je nekaj čisto novega, nekaj, kar presega Jožefove predstave. Bog mu razodene »plan C«: »Ta otrok bo rešil svoje ljudstvo. Po njem bo prišla rešitev na vse človeštvo. Jožef, potrebujem te! Spomni se, da si Davidov sin. Spomni se obljube, ki je bila dana Davidu. Ne boj se!« Si ga že kdaj vprašal, kakšen je njegov »plan C« zate? Če je odgovor ne, ga vprašaj danes! Če je odgovor da, potem sprašuj naprej. Poslušaj ...
  3. Odrešenje sveta se uresničuje preko odnosov, ki jih živiš. Jožef vzame Marijo k sebi. Sprejme svojo zaročenko in postane varuh njenega življenja in Življenja, ki ga nosi. Sprejme poslanstvo moža: biti zaščitnik, varuh. Sprejme poslanstvo očeta. On bo dal ime temu otroku. Ime, ki ga ne določa sam, ampak ime, ki mu ga sporoča Gospod. Jezus – Bog rešuje. Postane graditelj občestva – Cerkve.Kdo je žena, ki jo moraš ti »vzeti k sebi«? Vprašanje za vse fante, ki iščejo sopotnico: Iščeš samo »punco« ali iščeš »ženo«? Upam, da razumeš razliko! Vprašanje je enako pomembno tudi za tiste, ki ste poročeni! To ni retorično vprašanje! Če si zasidran v odnosu z Gospodom, boš lahko svojo ženo zares vzel k sebi. Potem boš steber. Opora. Zavetje. Če ob Očetu postajaš sin, potem boš znal nekomu dati ime: posredovati identiteto. Potem boš znal dati potrditev, spodbudo, tudi če je sam nisi bil deležen od zemeljskega očeta. Ker veš, da otrok, ki ti je zaupan ni najprej tvoj sin/hči, ampak je najprej sin/hči nebeškega Očeta!
    Vprašanja velja tudi za posvečene: redovnike, duhovnike: za koga jaz dajem svoje življenje? V katerih odnosih konkretno me Gospod kliče, da nekoga »vzamem k sebi«, mu posvetim svoj čas, svojo skrb in navzočnost?

Zato naredi danes nekaj, kar bo darilo tebi in tistim, za katere si poklican, da se zbudiš iz spanja: vzemi si 15 minut za srečanje in pogovor z Očetom. Kajti velike stvari se začenjajo prav tam:  v odnosu z njim!

Ni komentarjev: