torek, 17. marec 2020

Boj: sovražnik, taktika, orožje


Post 2020: Kako živeti iz daru, ki smo ga prejeli - 1

Ni mu všeč! Res mu ni všeč, če živiš kot ljubljeni sin in hči! Če se veseliš daru, ki si ga prejel pri krstu, birmi in evharistiji! Ni mu všeč, če moliš, če poslušaš Besedo, če se hraniš s Kruhom, če piješ živo vodo Duha! Ravno nasprotno! Ker je ubijalec od začetka, lažnik in sovražnik človeka, se bo na vse načine trudil, da te spelje s te poti ali pa ti prepreči, da bi nanjo stopil!
Vprašal me boš, o kom govorim. Najbrž že veš. Ja, o njem, ki je stara kača: hudič, zapeljivec, Satan – Obtoževalec in Diabolos – Ločevalec. Ne samo, da je aktiven, ne samo, da uporablja nešteto preoblek in zvijač. Predvsem noče biti razkrinkan. Zato mu posebej ni všeč postni čas, čas, ko pride na plano njegova taktika, čas, ko je vedno znova premagan v življenju tistih, ki se oklenejo zmagovitega orožja.
Po krstu, kjer ga Oče razglasi za svojega Ljubljenega Sina, se Jezus, poln Svetega Duha odpravi v puščavo. V divjino, kjer prebivajo demoni. Na sovražnikovo ozemlje, da bi ga premagal prav tam, na njegovem ozemlju. Da bi razkrinkal njegovo taktiko in nam dal orožje za boj.
Sovražnik je torej znan. Dokler mi hranimo starega človeka (moj ego, ki želi biti sedišče sveta) v nas, on veselo počiva in se smeje! Ko pa samo pomislimo, da bi kaj spremenili, da tako ne gre več, da bi radi bili drugačni, postane naenkrat zelo aktiven. Ko se spomnimo miru in veselja, ki je zapisano globoko v nas še iz vrta, ko smo živeli kot ljubljeni otroci, se mu vklopi alarm. In akcija se začne: premišljeno in načrtno. Tako kot se je zgodilo v vrtu – 1 Mz 3, se sedaj dogaja – v mojem in tvojem srcu! Taktika je naslednja:
1.     Najprej pride skušnjava - misel: želja, predlog, impulz, sugestija, …: Ali ni Bog rekel, da ne smeta jesti z nobenega drevesa v vrtu? Če si Božji Sin, reci, naj ti kamni postanejo kruh. Prijazno, prebrisano, prijetno. Saj imaš pravico! Kako da ti Bog ne dovoli vsega, kar si lahko poželiš? Skušnjava še ni greh. Jezus jo prepozna takoj in zavrne z močjo Besede (Mt 4, 1-11).
2.     Začne se pogovor s skušnjavo: Eva se s kačo pogovarja in kača je neverjetno zgovorna. Utemeljuje, razlaga, pove, da se je Bog človeku zlagal. »Nikakor ne bosta umrla, ampak se vama bodo odprle oči in postala bosta kakor Bog!« Začne se tvegana igra, ki zmede misel in oslabi našo voljo.
3.     V nas se prične boj. Srce je razdeljeno: Komu naj verjamem? Kaj naj storim? Stari človek se noče odpovedati obljubam užitka. Novi človek se upira. Če zmaga stari človek, …
4.     Pristanemo na zlo: najprej v mislih, potem v dejanjih. Enkrat, dvakrat, … s ponavljanjem se to ugnezdi, postane utečen mehanizem, postane strast. Vendar skušnjava nikoli ne da tega kar obljublja. Vedno večja je frustracija, ker tega ni, vedno večja grenkoba in obup.
5.     Ko se strasti ukoreninijo, rastejo in prav kmalu prerastejo v kulturo greha. »Saj vsi tako delajo! Saj to ni nič takega.« In greh se začne reklamirati. Tako kot v vrtu…
Kaj lahko storim? Ne moreš vplivati na skušnjave. Če hočeš služiti Gospodu, pripravi srce na preizkušnjo (Sir 2,1). Jezus nam daje tri orožja:
1.     Post, ker človek ne živi samo od kruha, ampak od Očetove besede, od njegove ljubezni. Morda od hrane, alkohola, ali pa od opravljanja, kritiziranja, interneta, …
2.     Miloščino: ker nas je on vzljubil do konca, da bi mi ljubili brate. Kateri ljudje ob tebi potrebujejo več tvoje ljubezni?
3.     Molitev: ker je Bog Oče, ki ima naše ime zapisano na svojih dlaneh. Ker je molitev čas, ko se v njem okrepiš in napiješ pri izviru ljubezni! Koliko časa na dan si vzameš za molitev? Poskusi si vzeti 15 minut - to je 1% dneva in opazuj, kaj se dogaja v tvojem življenju!
Boj se je že začel. Kako ti gre?

Ni komentarjev: