ponedeljek, 4. september 2017

Izgubljati, da bi rešil



Peter je ravno izpovedal vero: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.« In Jezus ga blagruje, ker mu je bilo to rzodeto od Očeta v nebesih. Nejmu in vsem, ki so pripravljeni služiti drugim in se ne povzdigovati nad druge Jezus zaupa ključe: Ključi so moč, da sprejemaš dokončne odločitve: kajti biti mož/žena ni odločitev »za nekaj časa« ampak za vse dni življenja. Biti oče/mama, ni »služba za določen čas«. In če si še mlad, če bi rad še užival življenje: ne počni tega tako, da bi ključi, ki jih ima Gospod pripravljene zate končali na kakšnem odpadu, med starim železom. Kajti to so ključi (ali pa geslo – »password«) nebeškega kraljestva – polnega življenja v sreči, ki jo Gospod pripravlja vsem!!!
Danes beremo odlomek, ki sledi takoj za Petrovo izpovedjo: takoj se pokaže, kako težko se preoblikuje naše mišljenje.
Jezus svojim, ki so izpovedali vero, govori odkrito: tukaj jim prvič napove svoje trpljenje, smrt in vstajenje: Kaj v resnici pomeni, da je on Kristus, Sin živega Boga.
Kajti mi ne razumemo! Peter: »Bog ne daj, Gospod! To se ti ne sme zgoditi!« Peter Jezusu želi dobro in mu tudi razloži, kja je zanj dobro in kaj ne! Jezus mu odgovori ostro in jasno: »Poberi se, za menoj, Satan, ker ne misliš na to, kar je božje, ampak na to, kar je človeško.« Gre torej za to, da se v nas borita dve mišljenji, dva načina razmišljanja: božji in človeški.


  • A. Človeški način razmišljanja

V Petrovih besedah se jasno pokaže, da mi želimo sebe ohraniti, mi se želimo rešiti. Prav ta isti notranji boh doživi prerok Jeremija. Res je, da mu vsi nasprotujejo, a glavna bitka se bije v njem: doživlja, da bi raje molčal, da ne bi več bil v službi resnice, saj je zaradi tega doživlja sramotenje in zasmeh. Po človeško bi raje umolknil, da bi imel mir: raje bi zaživel mirno življenje, a čuti, da NE MORE: v njegovem srcu je »kakor goreč ogenj, zaprt v mojih kosteh«.  Jeremija čuti jasno, da bi se lahko odločil, da živi po svoje: v miru in udobno, a vedno jasneje spoznava, da ga Bog vabi globlje: v pristno, svetlo, jasno.
Jezus jasno izziva: da bi mislili po Božje: Kdor hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil: kot suho mivko, ki jo hočeš zadržati v pesti: vse kar nagrabiš zase, se ti izmuzne...

  • B.      Misliti po božje

»Kdor svoje življenje izgubi zaradi mene, ga bo našel.« Jezus se od tu jasno usmeri v Jeruzalem. Tam bo izgubil svoje življeje, vendar na Božji način: tako, da ga bo PODARIL. »Iti v Jeruzalem, tpeti, biti umojen in tretji dan vstati« je Božji način, kako podari življenje!
Tam se bo razodelo, kdo je v resnici Jezus in kdo smo mi: On je neskončna Božja ljubezen do nas in mi smo tisti, ki smo od njega neskončno ljubljeni!!!
V pismu Rimljanom smo brali: In nikar se ne prilagajajte temu svetu, (človeškemu načinu razmišljanja), ampak se z obnovo svojega mišljenja tako preobražajte, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všeč in popolno.«
Gre torej za obnovo našega mišljenja po Božje. Ta svet razmišlja po človeško: kako čimveč ohraniti zase, kako svoje življenje rešiti.
Jezusov učenec pa je odkril, da je nekdo zanj PODARIL življenje: podaril VSE: mi smo pri krstu prejeli življenje, ki je močnejše od smrti, ljubezen vseh ljubezni, neskončno ljubezen. Vsakič, ko se približamo mizi evharistije to doživljamo: To je moje TELO, ki SE DAJE za vas. To je MOJA KRI, ki se za vas in za vse preliva. Gospod daje vse: to je njegova neskončna ljubezen. Jo boš sprejel?
Ta ljubezen ostane ogenj, ki v nas ne ugasne: Svoje življenje boš našel, ko ga boš izgubil zaradi ljubezni, ko ga boš PODARIL-A.
Pismo Rimljanom pravi: DARUJTE svoja telesa v živo, sveto in Bogu všečno daritev. Naš Simon Gregorčič je zapisal: »Daritev bodi ti življenje celo...«
Za sklep nekaj konkretnih spodbud:
1.       ČE že veš, komu te je Jezus poklical, da podariš svoje življenje: če si mož/ žena, oče /mama, stari oče/mati: prosi ga za pomnožitev ljubezni: da bi vse, kar se ti zdi da »izgubljaš« vedno bolj izgubljal iz ljubezni.
2.       Če si v skušnjavah: če je tvoja življenjska daritev na preizkušnji – morda skoraj bupuješ, kot Jeremija: prosi Gospoda za dar novega ognja v tvojem Srcu: Svetega Duha, ki prežarja. Prosi ga za dar zvestobe v tem, k čemursi bil poklican-a.
3.       ČE si mlad, še ne veš: fantje, dekleta: prositi za milsot VELIKE, ČISTE, ZVESTE ljubezni.
4.       Otroci: Hoditi za Jezusom pomeni BITI z njim: kot učenci: ne le verouk, ampak maša + vsak dan čas za pogoovor z Jezusom: kot Peter danes!

Ni komentarjev: