nedelja, 14. januar 2018

KDO JE JEZUS, V KATEREGA VERUJEMO?



V 6 nedeljah do postnega časa, bomo ob Mr evangeliju pobližje pogledali, KDO JE JEZUS, v katerega verujemo. Naša vera v »Boga«, v »nekaj nad nami« je pogosto vera v nekaj zelo oddaljenega. V teh 6 tednih želiva, da bi postala nekaj veliko bolj oprijemljivega: zato vas vabiva, da skupaj POSLUŠAMO – GLEDAMO – IZKUSIMO to, KDO Jezus je in to, kar dela DANES.
Prejšnjo nedeljo in danes smo bili ob Jordanu, kjer je bil Jezus krščen in kjer ga Oče razglasi za svojega ljubljenega Sina. Nadenj se spusti Sveti Duh in počiva na njem. Jezus dobi torej identiteto od Očeta. On je Sin, poln Svetega Duha, poln Očtova ljubezni.
Odnosi, ki jih živimo, določajo našo identiteto: določajo, kdo smo. Čas individualizma je čas »self made men« - ljudje, ki se sami izdelajo: ko se sam izumim, si sam določim izberem, KDO sem...
Kristjan pa se odkrije ljubljen od Očeta: nekega dne se je nad teboj odprlo nebo in Očetov glas je rekel nad tabo: Ti si moj ljubljeni sin, hči, nad teboj imam veselje!!! To je bil dan našega KRSTA!
Pri krstu se je zato z nami zgodilo nekaj ključnega, bistvenega: dobili smo novo identiteto: postali smo Božji sinovi in hčere: zato, če te kdo vpraša, kdo si, lahko mirno odgovoriš: jaz sem Božji sin, Jaz sem božja hčerka! Oče je izlil nate polnost ljubeni, polnost Svetega Duha in se te veseli!
Krst je začetek nečesa novega. Pokaže pa nam tudi na CILJ, h kateremu smopoklicani: postati v polnosti to, za kar nas je Bog ustvaril. Zato je pomenljivo, kdaj in kje se danes nadaljuje evangeljska pripoved: »Naslednji dan je Janez Krstnik spet stal tam,...« Tam pomeni ob Jordanu. Jordan je bil za Izraelce prehod: iz puščave, kjer so 40 let tavali, v obljubljeno deželo.
Janez pokaže na Jezusa – Jagnje Božje – osebna izkaznica za obljenega Mesijo. V polnost življenja so ena sama vrata: On, ki je Jagnje Božje. Kaj pomeni stpiti skozi ta vrata: pomeni približati se Jezusu:
Učenca gresta za njim. Jezus »gre mimo«, ne sili, on je svoboden, ljubljeni Sin, v polnosti človek.
Ko vidi, da mu sledita, ju vpraša: »Kaj iščeta!« »Rabi – učenik, kje stanuješ?« Midva iščeva dom. Dom je tam, kejr si sprejet, ljubljen. In tu si lahko postavimo vprašanje: imam dom? Dom pomeni odnose, ne toliko stanovanje. Lahko živim v luksuzni hiši, ampak se ne počutim doma. Mi iščemo dom, hrepenimo po njem.
Šla sta in VIDELA. Da bi videli, d abi izkusili, je potrebno iti. Vera nas vsak dan znova izziva, da gremo na pot.
Če je bilo torejprvo vprašanje prejšnje nedelje: KDO SI?
Je dnes vprašanje: KAJ IŠČEŠ? Vabim te, da si upaš izraziti Jezusu svoje hrepenenje, svoje želje. Danes lahko narediš korak bližje k Jezusu.
·         Morda si bil navajen vsake toliko iti v cerkev. Nisi med tistimi, ki non stop visijo v cerkvi. Samuel: vrni se, spi, SLIŠATI GLAS, klic, zbudi se iz spanje. Glej, mimo gre Jagnje Božje, on ki ima odgovore na tvoja najgloblja vprašanja!!!
·         Morda si navajen redno hoditi k maši, ampak opazuješ, bolj z razdalje. Ampak Gospod, ko vidi, da nekaj želiš, ko vidi, da vsaj malo odpreš svoje srce takoj postavi vprašanje: Kaj iščeš? Zanima ga, kje si v resnici. Hoče vedeti za tvoja hrepenenja, za to, kar nosiš v sebi. Skupaj danes, v tem tednu vzeti čas in odgovoriti na vprašanje: Kaj iščeš v življenju, kaj si želiš? Povej Gospodu. Bodi iskren.
·         Morda si z Gospdom bolj blizu že več časa, morda že dolga leta. Izkusil si svežino, lepoto, privlačnost Gospoda. Izkusil si VESELJE, ki se rodi, ko te Jezus reši osvobaja žalosti, greha, notranje praznine in osamljenosti! Potem si lahko Andrej, ki je od veselja nad odkritjem šel k bratu Simonu Petru: Našli smo Mesija! Pripeljal ga je k Jezusu... Gospod te kliče, da veselje deliš z drugimi, da bi nihče ne ostal v temi...
·         V tvojem telesu želi Gospod uresničevati svoj načrt, to, za kar te je ustvaril: v konkretnosti življenja: TELO: svetišče sveetga Duha, naša telesa udje Kristusovega telesa... poveličujte Gospod v svojem telesu:
VIDELA sta. Bilo je okrog 10. ure (štiri popoldan). TA URA je pomembna. Ker je spremenila življenje. Trenutki srečanja z Gospodom ostanejo v spominu. Bližina z njim, ostala zapisano v srcu in spominu!

Ni komentarjev: