nedelja, 5. november 2017

6 sadov Besede, ki deluje v srcu tistega, ki veruje - 3: BRATSTVO



V srcu tistega, ki je pripravljen poslušati, se rodi prvi sad Besede: vera. Vera v Boga, ki mu ni potrebno plačevati davkov, ker ni tak, kot številni cesarju tega sveta, ampak je Oče, ki daje vse – daje tudi svojega Sina. Drugi sad skrbnega poslušanja Božje Besede je ljubezen. Naša človeška ljubezen je samo majhen odgovor na veliko večjo, neskončno Ljubezen Boga. On nas je prvi ljubil, zastonj, brez pogojev in če-jev.
Odlomki, ki jih poslušamo na 31. navadno nedeljo pa zarežejo v bistvo. Pokažejo, da odnos, ki ga imamo z Bogom, določa, kakšni bodo naši medčloveški odnosi. Tretji sad resnega poslušanja Besede je bratstvo.
Prerok Malahija ne »špara« z besedami. Tako oster je, da današnje prvo berilo izpusti kar nekaj ostrih stavkov, namenjenih duhovnikom in vsem tistim, ki so odnos z Bogom skrčili na zunanje opravljanje dolžnosti. Prazno bogoslužje, kjer Bogu darujejo ostanke, je hecanje z Bogom! A on je svet, velik kralj nad vso zemljo! Se lahko hecaš z Njim, ki je Gospod nad vojskami? Zavezo z Bogom, ki je prinašala življenje in blagoslov prelamljate, zato boste deležni prekletstva, pravi prerok!
Tudi odnosi, ki vladajo med ljudmi, so zato neiskreni. Kjer se Boga časti le na pol, kjer ga ne ljubijo z vsem srcem, vso dušo in vsem mišljenjem, se začne častiti druge bogove in za njimi skritega drugega boga – lastni jaz. Tako pismouki in farizeji Boga izkoristijo za svoje privilegije, za to, da so več,  da lahko drugim nalagajo bremena, ki se jih sami še s prstom ne dotaknejo, da si izbirajo prve sedeže, da jih ljudje kličejo s častnimi nazivi, ... 
Jezus nadaljuje tradicijo prerokov in bo pismoukom in farizejev javni klical 7-krat gorje! Svojim učencem jasno pravi: »Vi pa ...« In danes pustimo, da nas v srce zadene ta »Vi pa...« Kajti Jezus noče Cerkve pismoukov in farizejev, ne Cerkve prvih sedežev in častnih pozdravov, ne Cerkve hinavščine, varanja, kariere, pozunanjenosti, ne Cerkve, kjer malo častimo Boga, malo pa sami sebe, ampak...
1.          Cerkev - Očetova hiša. Kraj, kjer si sprejet in ljubljen z Očetovo ljubeznijo. Cerkev, kjer nisi ocenjen po zunanjem videzu, po naslovih, po zaslugah, ki jih imaš, ampak se ob Sinu – Jezusu učiš kaj pomeni biti ljubljeni sin, ljubljena hči. Kajti tega nas je prišel naučit Jezus! Zato je to tudi
2.          Cerkev bratstva. To je Cerkev učencev, ki imejo enega Učitelja, Sina! Si ne želi vsak od nas, da bi v cerkvi srečal ljudi, ki ga ne bodo sodili in obsojali, ampak ga sprejeli kot brata in sestro? To bratstvo se ne rodi iz naše odločitve. Rodi se, ko sprejmemo ljubezen Očeta!
3.          Cerkev služenja. Eden je naš Vodnik, Kristus!  Naš voditelj je tisti, ki ni prišel, da bi mu stregli, ampak, da bi on stregel in dal življenje v odkupnino za mnoge. Zato je v Cerkvi največji tisti, ki je strežnik, ki služi. Veličina ni v tem, da si več in se ti drugi klanjajo, ampak, da služiš, da omogočiš drugemu, da zaživi dostojanstvo, ki ga je prejel pri krstu.
Si želiš take Cerkve? Da? Potem je to tista globoka, notranja prenovitev Cerkve, ki je nujno potrebna. Brez nje bo preureditev župnij v Koprski škofiji le zunanji administrativni ukrep, podoben številnim, ki ne dosežejo življenja in ne prinesejo resničnih sprememb. Cerkev gradijo in jo bodo gradili ljudje, v katerih bo dozorela drža apostola Pavla, ki je med Tesaloničani nastopil s prav takšno toplino, s kakršno mati neguje svoje otroke, in jim hotel dati ne samo Božji evangelij, ampak tudi svoje življenje, in sicer zato, ker so se mu priljubili.
Če si želiš drugačne Cerkve, jo pomagaj graditi s tem, kar si. Ni se potrebno pretvarjati. S tem, kar si, kar znaš, kar imaš, s tem, kar živiš, si že vključen v Njega, ki nas združuje v eno.
Tomaž

Ni komentarjev: