sobota, 24. februar 2018

Iz laži v Resnico. Postni čas 2018 - 1



Post je pot. Pot, da ponovno odkrijemo, k čemu nas je Bog pri krstu poklical:
1.       1. postna nedelja: Iz laži v resnico
·         Jezus po krstu gre v puščavo – kraj prehoda iz Egiptovske sužnosti v obljubljeno deželo, a potrebno je bilo očiščenje. 40 dni puščave (Mojzes na Sinaju, Elija na Horebu, Izraelci v puščavi, Jezus) je čas prečiščenja. V puščavi pade krinka laži. Pokaže se, kdo sm v resnici.
·         Vode potopa – so vode krsta: potopijo zlo, ki je sad LAŽI. Hudič, ki nas skuša, je Oče LAŽI: da Bog ni dober, da ne skrbi za nas. Če verjamemo tej laži, si začnemo prilaščati stvari, osebe in Boga samega. To so tudi tri Jezusove skušnjave, v katerih so zaobjete vse skušnjave, ki jih ljudje doživljamo.
·         Ko se odločiš delati dobro, hoditi z Gospodom, boš skušan. Jezus je bil skušan TAKOJ po krstu! Skušan je bil za nas, da bi se tudi mi soočili z »zlom, ki je v nas in v teh bojih zmagovali! Zato so tudi tri zdravila, orožja za ta boj:
o    post, ki nas uči sprejemati stvari kot Očetov dar,
o    miloščina, ki nas odpira za brate in sestre, ki so nam podarjeni na naši poti in
o    molitev – zaupen, iskren pogovor otroka z Očetom, ki skrbi za nas.
·         Jezus v puščavi, ki biva med zvermi, je podoba novega Adama, ki živi v harmoniji s stvarstvom, ki je odrešeno. Resnica o nas je, da smo ljubljeni, da imamo Očeta, ki skrbi za nas in nam podarja stvari, osebe in končno sam sebe.
Klic SPREOBRNI SE IN VERUJ EVANGELIJU je Jezusov klic: Evangelij – vesela novica je, da imaš Očeta, ki skrbi zate. Obrni se k njemu!

Ni komentarjev: