sobota, 31. marec 2018

Kakšen je tvoj kamen? Velikonočna vigilija 2018


Kdo nam bo odvalil kamen od vhoda v grob?
Tako so se pogovarjale žene med seboj. Mi ljudje, po človeško, razmišljamo znotraj tega, kar poznamo in vemo. Tako tudi žene. Iščejo mrtvega Jezusa in se sprašujejo to, kar je njihov problem: zelo velik kamen, ki jim zapira pot do mrtvega Gospoda, ki bi ga rade mazilile, ker v petek ni bilo časa. Mi, po človeško vedno pridemo do kamna, do smrti, do konca.
A ko se žene ozrejo proti  grobu, vidijo kamen odvaljen. Vstopijo v grob in vidijo mladeniča, ki je sedel na desni strani, ogrnjen z belim oblačilom. Ta jim oznani: Ne čudite se! Jezusa iščete, Nazarečana, križanega. VSTAL JE. NI GA TUKAJ! Poglejte kraj, kamor so ga položili…
Žene so tako prestrašene in zmedene, da skoraj ne slišijo angelovega naročila, da naj grejo in povejo učencem, da bo šel Jezus pred njimi v Galilejo.
Mi smo prav tako kot te žene: zaviti v svoje misli, načrte, iščemo mrtvega Jezusa, ko pa se srečamo z vstajenjem, ki ga je napovedal, smo zmedeni in prestrašeni. Mi vidimo v svojem življenju samo VELIK KAMEN: In prav tu je naša rešitev! Kamna ni potrebno odvaliti, ker je to storil NEKDO DRUG! NEKDO DRUG je premagal smrt za nas in on, ki smo ga videli umreti, nas sedaj čaka v naši Galileji, v našem življenju!!!
Kajti mi smo pri krstu že umrli s Kristusom , da bi stopili na pot novega življenja!!! Naši kamni do odvaljeni!!!
Zato je tvoje življenje odslej lahko v znamenju velike noči – pashe – prehoda ne iz življenje v smrt, ampak IZ SMRTI V ŽIVLJENJE!!!
Brez Kristusa mi začnemo z ognjem in končamo s pepelom. Mi smo postni čas začeli s pepelom in ga zaključujemo z ognjem, z novim življenjem!
Zato smo poslušali zgodovino sveta po Božje (vigilija ima osem beril!!! – polnost!!!)
Kaj smo slišali:
  • ·         da je Bog poklical ta svet v bivanje: da je Bog ustvaril svetlobo, planete, rastline, in končno… TEBE! Da nas je iz niča poklical v bivanje!
  • ·         Iz teme v svetlobo: iz laži, da te Bog ne ljubi in da ti bo kaj vzel, v resnico, da si ljubljen in da ti DAJE VSE!!!
  • ·         Iz sužnosti grehu v svobodo Božjih otrok: lahko živiš svobodno!!! Kajti Bog je kakor BOJEVNIK, on se bo boril za tvojo svobodo z vsemi faraoni tega sveta!
  • ·         On te kliče v bližino: O, pridite k meni… od trgovanja k predanosti: kupi žito brez denarja in brez plačila vino i mleko: on te hrani zastonj, ker hoče, da živiš!
  • ·         Iz ponižanja, te dviga k sebi v slavo Sina: on povišuje nizke, tiste, ki ljubijo in imajo srce služabnika!

Kristjan lahko živi na ta način, na VELIKONOČNI način!!! Kajti to je Gospodovo delo in je čudovito v naših očeh!! To je on naredil, a potrebuje, da SPREJMEMO. Potrebuje DA naše svobode…
Zato bomo sedaj obnovili krstne obljube, izrekli svoj DA.
Gospod te sprašuje: hočeš stopiti iz svojega GROBA na pot novega življenja. Morda je tvoj grob zaprtost, strah, nevera, nezaupanje, žalost, ranjenost, bolezen, naveličanost, … poimenuj svoj grob!
Gospod te prav od tam kliče na pot novega življenja!
In še nekaj dela On: iz naših prestrašenih, malih, ranjenih skupnosti, ki jih razmere, v katerih živimo pretresajo, nas kliče na pot: da bi v vsakdanjosti, v Galileji, ki je na cesti, v službi, šoli, na igrišču, ... vedeli, da Vstalega ni več v grobu ampak ga bomo videli tam! Gospod nas kliče k novemu življenju tudi kot skupnosti bratov in sester, odprtih in prežarjenih z velikonočnim ognjem, mož in žena, ki bodo priče Vstalega Kristusa v tej naši Galileji!

Ni komentarjev: