sobota, 11. november 2017

6 sadov Besede, ki deluje v srcu tistega, ki veruje - 4: BUDNOST



V soboto ob 21.30 sem ugotovil, da bo »večna lučka« v mojem avtu dogorela. Drugače povedano, v rezervoarju ni bilo več kot dva litra bencina: veliko premalo za običajno »nedeljsko turnejo«. Črpalka na Mostu je bila že od 19. ure dalje zaprta. Ugotovil sem, da je tudi v Tolminu bencinski servis odprt le do 21. ure. Ni bilo druge izbire, kot hitro sesti v avto in natankati rezervoar v Kobaridu, kjer zaključijo ob 22. uri. Hvala Bogu je šlo samo za bencin. A za vsakega od nas bo prišel trenutek, ko bo šlo za življenje in to ne samo za to življenje, ampak za večno življenje! Prišla bo ura, ko se bodo vrata zaprla. Takrat ne bi rad ostal zunaj... brez olja, z ugaslo svetilko.

Četrti sad, ki se rodi iz zavzetega poslušanja Besede, je budnost. Nedeljski evangelij o desetih preudarnih in desetih nespametnih devicah (Mt 24,1-13) nas noče prestrašiti glede prihodnosti, ampak nas hoče ozavestiti o pomembnosti sedanjega trenutka. Ta edini nam je dan, da živimo in da pridobimo »olje« ki bo hranilo plamen naše svetilke do takrat, ko pride ženin. Če poslušamo Božjo besedo in ji sledimo, bo vsak dan, vsaka ura, vsako dejanje in beseda, korak naproti ženinu, ki prihaja.

Budnost je drža preudarnega, modrega človeka. Prav zato beremo prvo berilo iz knjige Modrosti. Človek, ki išče modrost, jo bo našel. Še več: modrost išče take, ki so je vredni. Če bi se jaz zavedal, da se bencinski servisi ob navedenih urah zapirajo, bi poskrbel, da napolnim rezervoar pravočasno. Enako velja glede še pomembnejših stvari v življenju: vedno znova jih odlašamo, prestavljamo. Bom jutri. In ponavadi rečemo to glede stvari, ki so nam pomembne. Jutri se bom pogovoril z ženo. Jutri si bom vzel čas, da se usedem z otrokom. Jutri bom obiskal bolnega soseda. Jutri bom bral evangelij. Jutri bom molil. Jutri... In pozabim, da s tem, dar delam danes, kar živim danes, ta trenutek, odločam o svoji večni usodi. Kajti samo sedaj lahko polnim posodo svojega življenja z oljem ljubezni! Da, sedanji trenutek lahko preživim v ljubezni, ki je izlita v moje srce po Svetem duhu, ki mi je bil dan.

Kajti naše življenje je priprava na svatbo. Kdor veruje v Očetovo ljubezen in želi nanjo odgovoriti, zaživi bratstvo z ljudmi okrog sebe. In tako vsak trenutek življenja napolnjuje olje ljubezni, vse do zadnjega trenutka, ko bomo v smrti odneseni naproti Gospodu, in bomo zmeraj z Njim, kot piše Pavel Tesaloničanom.

Jezus nam naslika tudi tragično nasprotje te drže budnosti. Naše življenje lahko postane prazna posoda, brez Boga, brez ljubezni. Oddaljimo se od njega, da ga ne poznamo več. Naše svetilke ugašajo. Jezus svoje učence opozarja, da si ne bi avtomatično pripisovali odrešenja zaradi golega dejstva, da so verniki. Da smo sprejeli odrešenje, se pokaže v tem, da uresničimo Očetovo voljo in ljubimo brate. Gospod te vabi, da narediš majhne korake, korake, ki jih lahko narediš samo ti:

1.          Prosi ga, da tvoje srce ponovno napolni z oljem svoje ljubezni. Sedaj, je trenutek, ko tvoje življenje lahko napolni ljubezen Svetega Duha. Sedaj in ne jutri! Prosi zanj, saj ga bo Oče dal tistim, ki prosijo!
2.          Korak za vse, ki ste poročeni, in za mlade, ki si želijo ustvariti družino: To, kar je lepega v zakonski zvezi, je le bled odsev Njega, ki nas je ustvaril, da bi ljubili z ljubeznijo, s katero nas je on ljubil. Je napoved, obljuba večne svatbe, ko bomo za vedno z Gospodom. Kakšen odnos živim s svojim možem, ženo? Koliko je med nama še svatbe? Prosi ga za prenovo vajinega odnosa! Za mlade: Kakšen odnos želim živeti z nekom, s katerim bi rad ustvaril družino?
3.          Kdor je ostal sam in izkuša tudi bolečino samote; pa tudi vdove, vdovci, ki doživljate bolečo ločitev smrti, vam bi rad rekel: Vsi globoko v srcu čutimo, da smo ustvarjeni za drugega in za Drugega. Naš ženin je Gospod, ki nas ljubi! Človek je sposoben Boga. In vse, kar je manj kot Bog, ga ne izpolni!!! Nebeška svatba bo tista končna, kjer bo vse naše hrepenenje izpolnjeno!
Vsi smo povabljen si na svatbo! Zato izkoristimo čas, da ohranimo naše svetilke prižgane, in nabiramo zalogo olja za čas pričakovanja. Ta trenutek je pomemben. Kako naj ga preživim, da bo korak proti nebeški svatbi? Bodimo budni!

Ni komentarjev: